Inhoud
Daarbij is de darmflora onmisbaar voor een goede vertering en de opname van essentiële voedingsstoffen. Die heeft je immuunsysteem nodig om optimaal te kunnen functioneren (Biotine). Er zijn echter veel factoren die de darmflora kunnen verstoren. Voor een gezonde darmflora volg je best de tips onder 'Hoe versterk ik mijn immuunsysteem'.
Nu de sjaals en handschoenen weer uit de kast mogen, maken veel mensen zich zorgen over hun weerstand. Hoe zorg je ervoor dat je fit blijft deze winter? En kan je voeding of leefstijl daar eigenlijk aan bijdragen? Als we over weerstand praten, bedoelen we eigenlijk onze afweer: de mate waarin ons lichaam in staat is ziekteverwekkers geen kans te geven.
De eerste is snel werkzaam maar niet zo sterk en de tweede is sterker, maar doet er langer over om actief te worden (1). Deel van het aangeboren immuunsysteem zijn bijvoorbeeld onze huid en slijmvliezen, die veel ziekteverwekkers al buiten houden. Mocht er toch een ziekteverwekker doorheen komen, dan staat er een heel leger aan verschillende witte bloedcellen klaar om de strijd aan te gaan (Met déze 7 supplementen houd je je huid mooi).
Een aantal hiervan, de antistoffen, blijven na een ziektefase in je lijf aanwezig om de volgende keer sneller te kunnen reageren op dezelfde ziekteverwekker (2). Onze afweer is dus een heel slim systeem en er zijn veel factoren die van invloed zijn op de werking ervan. Denk daarbij aan de aanwezigheid van vitamines en mineralen die als co-factor dienen en stressfactoren in het bloed.
Maar is er wetenschappelijk bewijs dat we in deze maanden supplementen moeten slikken? Vitamine C speelt een rol bij veel processen in ons immuunsysteem (3). Natuurlijke Supplementen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C is 75 mg en met een gewone gezonde voeding krijgen we er genoeg van binnen (4). Verschillende studies tonen aan dat de aanbevolen inname vitamine C voldoende is om de weerstand op peil te houden.
Waar komt de reputatie van vitamine C dan vandaan? Waarschijnlijk doordat suppletie van vitamine C vroeger nodig was omdat er in de winter weinig verse groente en fruit ter beschikking waren. Maar tegenwoordig is dat niet meer het geval, omdat we het hele jaar door nagenoeg alles uit de supermarkt kunnen halen.
Een vitamine D tekort leidt vaak tot een slechtere afweer tegen ziekteverwekkers. Vitamine D tekort komt vaak voor, vooral in de wintermaanden als we veel binnen blijven. Ons lichaam maakt namelijk normaal zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht en slechts een klein deel krijgen we via onze voeding binnen (6).
Daarnaast adviseren zij een supplement van 10 microgram voor volwassenen tussen de 50-70 ook als zij wel buiten komen en 20 microgram per dag voor mensen ouder dan 69 jaar (7, 8). Een recent wetenschappelijk paper zegt dat dit wellicht zelfs te weinig is - De Beste Essentiële Supplementen. De auteurs verkondigen dat 10 microgram per dag slechts voldoende is om een optimale vitamine D status te bereiken voor 50% van de bevolking.
Het verschil tussen de adviezen van het Voedingscentrum en die van het wetenschappelijke paper is de gewenste hoogte van de vitamine D status in het bloed. De wetenschappers zijn van mening dat we een hogere dosis nodig hebben dan waar het Voedingscentrum vanuit gaat in haar suppletieadviezen. Er is dus nog wat discussie gaande over vitamine D (Op reis naar een mooie huid).
De dosis is afhankelijk van je leeftijd, de tijd die je met blote huid in de zon doorbrengt en de mate waarin je huid in staat is vitamine D aan te maken. Een donkere huid maakt doorgaans minder vitamine D aan dan een lichtere huid (7). Er is een veilige bovengrens vastgesteld van 100 microgram per dag voor volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar.
Via de voeding en als we voldoende in de zon zijn, krijgen we doorgaans al 10 microgram binnen . Ook vitamine A is belangrijk voor ons afweersysteem. Het zit vooral in dierlijke producten en zuivel, maar het lichaam kan het ook zelf maken uit provitamine A (carotenoïden) uit plantaardige voedingsmiddelen.
De ADH is 680-800 microgram per dag (voor volwassenen) (10). Een teveel aan vitamine A kan schadelijke effecten hebben, daarom is er een maximaal aanvaardbare bovengrens opgesteld van 3000 microgram per dag. Met name orgaanvlees, zoals lever, en hooggedoseerde supplementen kunnen tot een teveel aan vitamine A leiden. Advanced Nutrition Programme - Huidtherapie. Neem daarom geen supplementen met een hogere dosis dan de ADH.
Maar mocht je geen of nauwelijks dierlijke producten eten en weinig groenten met carotenoïden, dan is het aan te bevelen een supplement te nemen met maximaal de ADH. Natuurlijk zijn er ook nog enkele algemene voedingsadviezen te geven voor een optimale weerstand. Ten eerste: zorg ervoor dat je voldoende (minstens 1,5 liter per dag) en regelmatig drinkt.
Ten tweede: eet voldoende voedingsvezels, want deze zorgen samen met vocht voor een gezonde darmwerking en dragen zo bij aan het afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast is je darm een soort grenswachter voor je afweersysteem. Een ongezonde darm kan ziekteverwekkers doorlaten in je bloedsomloop, terwijl een gezonde darm juist zorgt voor tijdige afweersignalen (11).
Tenslotte zijn ook gezonde vetten, met name omega-3 vetzuren uit vis en noten, heel belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Eet dus dagelijks een handje noten en een keer per week een portie vette vis, zoals haring, zalm of makreel. Natuurlijk is niet alleen voeding van belang voor je weerstand. Ook voldoende slaap, weinig stress en veel lichaamsbeweging dragen daaraan bij.
Als je netjes elke dag genoeg groenten en fruit eet, zou je in principe genoeg immuunsysteemversterkende vitamines binnen moeten krijgen. Maar mocht je je systeem een extra boost willen geven, let dan vooral op de volgende vitamines. Vitamine CMocht je onder een steen hebben gelegen: vitamine C wordt veel genoemd de afgelopen weken.
En dat is niet erg handig, 'vitamine D speelt namelijk een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem,' meldt het Voedingscentrum. 'Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren.
Als mensen in mijn praktijk voor een massage komen wordt als snel duidelijk, aan de hand van meridianen en chakra’s, dat een sterk immuunsysteem van groot belang is voor een optimale gezondheid. Een goed werkend immuunsysteem voorkomt ziekten en allergieën, geeft weerstand tegen infecties en zorgt ervoor dat we weer snel en goed van ziekten en blessures herstellen.
Antioxidanten helpen je lichaam te vechten tegen ziekte en veroudering. Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid van alle weefsels in het lichaam. Als je de heilzame werking kent van natuurlijke voeding kan je griep en andere narigheid op afstand houden. Het dagelijks eten van groente, fruit, noten, zaden, volle granen, vette vis, eieren, kruiden en specerijen is daarom ontzettend belangrijk voor onze gezondheid.
Essentiële vitamines voor ons immuunsysteem Vitamine C is een van de belangrijkste vitaminen voor het immuunsysteem en voor de gezondheid van alle weefsels in het lichaam. Omdat vitamine C in water oplosbaar is, kan ons lichaam hem niet opslaan en moeten we dagelijks zorgen voor voldoende hoeveelheden in ons voedsel.
Meer van Gezondheid blog
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Fruit Op Het Werk Fiscaal Aftrekbaar
Fysiotherapeut Tiel
Verschil Fysiotherapie En Manuele Therapie
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Fruit Op Het Werk Fiscaal Aftrekbaar
Fysiotherapeut Tiel
Verschil Fysiotherapie En Manuele Therapie